štvrtok 7. decembra 2017

Čo u mňa v kuchyni nesmie chýbať


Neznášam nakupovanie. Neznášam ho tak veľmi ako väčšina chlapov - z čoho vyplýva, že som si potrebovala nákupy čo najviac zjednodušiť. V praxi to u nás vyzerá tak, že ideme 1x do mesiaca na veľký nákup, kde nakupujem v podstate každý mesiac tie isté trvanlivé potraviny. No a potom idem 1x do týždňa na menší nákup..... 


Takže čo konkrétne u nás nesmie chýbať? 1x do mesiaca sa koná veľký nákup:
  • V bio obchode: pšeno, ovos, ryža guľatozrnná a dlhozrnná, cestoviny, špaldová celozrnná múka, kypriaci prášok, vanilkový cukor, puding (alebo škrob), datlový (alebo iný) sirup, kváskový chlieb
  • V dm: ovsenú smotanu, kokosovú smotanu a bujón
  • V lidli: ovsené vločky, celozrnné špagety, mrazený: hrášok, brokolica, špenát, bobuľové ovocie; kokos, mak, káva, med, šošovica, fazuľa (sušené), horká čokoláda, paradajkový pretlak, horčica a konzervy pre našich štvornohých miláčikov ;)
  • u jednej známej, ktorá chová domácu hydinu si ešte objednám 4 kusy na vývar (väčšinou sliepky, prípadne kohúta či kačku) a vajíčka. Každý víkend varím poctivý domáci vývar, a mäsko potom použijem. Prsia zvyknem do omáčky na cestoviny a stehná s krídlami upečiem so zeleninkou. Viac menej je to všetko mäso čo moja rodina bežne jedáva. 
Zároveň, 1x do týždňa zbehnem na menší nákup, kde mávam už len pár položiek, takže to je rýchlovka. Tento zoznam sa mení, podľa toho, čo mám v pláne variť, ale medzi stálice patrí:
  • lidl: brokolica, karfiol, mrkva, petržlen, cibuľa, cesnak, tácka zeleniny na vývar, cuketa, jablká, (iné ovocie, ak je v sezóne), avokádo, citrón, pečivo: ražné kocky a klasické kaiserky pre manžela, maslo a tvaroh
Okrem toho rada používam bylinky. Petržlen, pažítku, kôpor, oregano, rozmarín a koriander mám v kuchyni na okne. V lete tam určite pribudne aj medovka a mäta. 

Na varenie používam tekvicový olej, a často ešte jedávame sušené brusnice a rôzne orechy či semienka. Toto mi však nosí svokra z Rakúska :). 

PS: V lete vyzerá týždenný nákupný zoznam trochu inak. Bývajú tam paradajky, uhorky, redkvička a čerstvý špenát. Karfiol, petržlen a cibuľu takmer nepoužívam. Jednoducho na to nemám chuť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára